Mivel a térdünk  csontjai, ízületei,  szalagjai  élethossziglan tartó megterhelésnek vannak kitéve, ezért meglehetősen sérülékenyek. Ha a térde már jó néhány éve viseli az ön súlyát, előfordulhat, hogy nem tűri tovább észrevétlenül a terheket – elmerevedik, recseg, sajog, fájdalmassá válik.

Az ideális megoldás természetesen az, ha eleve megelőzi a térdbántalmakat. Ennek pedig az egyik a legjobb módja, ha vigyáz a kilóira.

A túlsúly szinten minden esetben okoz valamilyen mozgásszervi problémát, ezek közül is az egyik leggyakoribb a térdek fájdalma. Minden esetben a testmozgás bizonyul a leghatásosabb gyógyírnak. Bizonyos szintű túlsúly felett azonban a torna nehezen megvalósítható.

A túlsúly jelentős rizikófaktor a térdfájás kialakulásában, ugyanis már 5 kg súlyfelesleg is több, mint 50% eséllyel növeli a térdízületi problémák kialakulásának valószínűségét, ezért nagyon fontos egészséges étkezéssel, sok folyadékkal és megfelelő mozgással visszaállítani az optimális testsúlyt.

Akár 50 százalékkal enyhülhet a térdfájás azoknál a túlsúlyos személyeknél, akik csak 10-12 kilót leadnak. Nem ritkák az olyan  térdpanaszos betegek, akiknél a testsúlycsökkenés nyomán számottevően csökkent az állapotromlás – állapította meg dr. John Reveille, a Texasi Egyetem Houstoni Egészségügyi Kutatóközpontjának munkatársa.

A következő módszerek is segíthetnek megelőzni a térdfájdalom kialakulását:

Testmozgás. A testmozgással erősítheti a térd megóvásában szerepet játszó izmokat.

Az edzett izmokkal körülvett ízület sokkal jobban bírja a megerőltetést. Ám kerülni kell azokat a gyakorlatokat ,  amelyek szükségtelen terhet rónak a térdre, például a guggolást és a kocogást.

Vízi torna. A vízi torna jótékony hatása abban rejlik, hogy csökkenti a térd terhelését. A felhajtóerő segítségével a betegek egy része kiterjedtebb mozgásokat tud végrehajtani.

Ízületerősítő gyakorlatok végzése – meditációs gyakorlatokból és lassú, kör alakú mozgásokból áll: gyengéd, de tudatos seprő mozdulatok a karokkal és a lábakkal. A lazító, nyújtó és hajlító gyakorlatok kombinációja enyhíti a fájdalmat és csökkenti az ízületek merevségét rheumatoid arthritis-ben.

Hideg vagy meleg borogatás. A jég természetes fájdalomcsillapító, enyhítheti a gyulladást . Heveny térdfájásnál alkalmazhatunk  jeges borogatást, idült esetben pedig a forró vizes a jó megoldás.

Térdortézis használata. Kismértékű térdizületi lazaság, reumatikus megbetegedések, térdkalácsficam utáni kezelésre alkalmas  A rögzítők mágneses hatása jótékonyan befolyásolhatja szervezetünk működését. Serkentőleg hathat a sérült területre, így mellékhatások nélkül elősegítheti a gyorsabb felépülést.

 Megfelelő táplálékkiegészítő készítmények alkalmazása. A porckopásos betegeknek  ajánlott a megfelelő táplálékkiegészítők fogyasztása . A kollagén hatékony az osteoarthritis-es elváltozások kezelésében,  segít a károsodott porcszövet helyreállításában,