Ha nem  lehetséges a műtét, akkor is  javítható az életminőség!

Az artrózis – ízületi porckopás – az ízületeket érintő egyik leggyakoribb probléma, amely során az ízületeket borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, majd lassan felszívódik. A porckopás általában lassan alakul ki,  leggyakrabban fájdalommal vagy a mozgáskorlátozottsággal jár, jellemző az ízületek merevsége,  deformitások, duzzanatok.

A panaszok sokszor odáig fajulnak, hogy a mozgás jelentősen beszűkül, a betegek gyakran komoly fájdalmakat élnek meg.

A porckopás a fejlett országokban az ízületi problémák leggyakoribb formája és az egyik leggyakoribb oka a rokkantságnak.

Az artrózis előrehaladott stádiumában sokszor már csak a protézis beültetése tűnik végleges megoldásnak, ez  azonban különböző okok miatt nem mindig megoldható.

Néhány ok, amikor nem javasolt a műtét:

  • – Súlyos szív- és érrendszeri betegségek
  • – Idős kor
  • – Súlyos  diabétesz
  • – Nagy  az altatás rizikója
  • – Jelentős túlsúly
  • – Egyes betegségek  mint például  fertőző betegségek vagy csontritkulás
  • – Bizonyos gyógyszerek szedése, amelyek növelik a műtét kockázatát

Bármilyen ellenjavallat áll is a háttérben, mindazoknál, akiknél nem valósulhat meg a műtét, más megoldást kell találni a fájdalmak enyhítésére.

A porckopással kapcsolatosan a legfontosabb teendő, hogy óvjuk a maradék állományt és csillapítsuk a fájdalmat. Ennek egyik módja lehet pl. a hiarulonsavas injekciókúra, amely tulajdonképpen „megolajozza” az ízületet és tompítja a porc felszínét ért lökéseket. Bizonyos esetekben az orvosi kollagén ízületbe való injektálása lehet a megoldás, ez azonban jelentős szakértelmet igényel.

Az életmódváltás, a megfelelő porcerősítő készítmények használata és a gyógytorna szintén lényegesek az életminőség javításánál.

Az ízületi fájdalmak,   mozgásszervi megbetegedések  időben elkezdett terápiával, önálló vagy kombinált módszerekkel  hatékonyan kezelhetők.