Az  ízületeink recsegését, ropogását gyakran a támasztó ízületek lazasága, a kevés ízületi folyadék, de  rosszabb esetben valamilyen ízületi kopás is okozhatja.

Testünkben több fontos ízület is található, ezek közül a térd, a csípő  és a váll ízületei vannak a legnagyobb terhelésnek kitéve.

Az ízületek többsége a csontvégek találkozásánál alakul ki. A két csont végét az ízületi porcüvegporc borítja, és a csontok közötti rést az ízületi tok foglalja burokba. A burok belsejét – az ízületek közötti réstfolyékony anyag tölti ki, amelyet szinoviális folyadéknak  is neveznek, és a porc számára szükséges tápanyagokat tartalmazza, valamint a  csontok egymáson való zavartalan,  fájdalommentes csúszását biztosítja.

Sokszor azonban  a  porcképzés- és pusztulás egyensúlya  felborul – a porcréteg ugyanis idővel elsősorban a hosszú ideig végzett nehéz fizikai munka, intenzív sportolás során keletkezett sérülések vagy különböző betegségek miatt  elvékonyodik, a felszíne egyenetlenné válik. Ez mozgáskor recsegő, ropogó hanggal járhat – elsősorban a térd és a váll ízületeiben..

Az állapot súlyosbodásával már fájdalom is jelentkezik,  ekkor már az ízületi folyadék mennyisége csökken, és az ízületi tok is gyulladásba kerülhet. Amikor ugyanis a csontvégek között már nincs, vagy csak nagyon vékony a porcréteg, akkor a porc már nem tudja megfelelően ellátni a súrlódásgátló szerepét. Ilyenkor a csontok összeérnek, és ez nagy fájdalommal jár.

A porcanyag pótlását és az ízületi folyadék újratermelését   segíti elő  a magas minőségű kollagéntermékek fogyasztása. A kollagént a szervezet  termeli, azonban az életkorral sajnos egyre kevesebb termelődik belőle. Szükségessé válik tehát a pótlása, ha biztosítani akarjuk az ízületeink megfelelő működését.

A szervezetünkben a kollagén elsősorban az ízületek károsodásához vezető folyamatokat lassítja, ill. állítja megregenerálja a porcokat, lassítja a porcok öregedését, csökkenti a porcok kopását.

Előzzük meg a nagyobb bajt

Az egészséges táplálkozásnak, a megfelelő porcvédő készítmények fogyasztásának és a rendszeres mozgásnak nagy szerepe van  az  ízületi kopás kialakulásának lelassításában vagy megelőzésében, a mozgásszervi betegségek elkerülésében.

Mit tehetünk az ízületeink egészsége védelmében?

  •  adjuk  le a súlyfelesleget
  •  mozogjunk rendszeresen, de azért /főleg fiatalabb korban/ ne vigyük túlzásba az edzést – a rendszeresen előforduló kisebb sérülések ugyanis gyulladásokat okoznak, melyek segítik a porckopás kifejlődését
  •  ha ülőmunkát végzünk, ne maradjunk sokáig ugyanabban a testhelyzetben – legalább 40 percenként álljunk fel, sétáljunk egyet, mozgassuk meg csontjainkat.
  •  elsősorban azokat a testrészeinket tornáztassuk meg, amelyek napközben a legkevésbé vannak igénybe véve: a nyak, a vállak, a medence és a csípő tájék
  •  ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre – ajánlott egy nap min. 2 liter vizet meginni
  •  táplálkozzunk egészségesen – fogyasszunk kalciumban, vitaminokban, szelénben és omega3-ban gazdag ételeket
  •  ne vigyük viszont túlzásba a hús és a zsíros tejtermékek fogyasztását
  •  pótoljuk megfelelően  a szervezetünk kollagénszükségletét,  mert  a probléma nem szűnik meg magától, és ha nem kezelik időben, később komoly fájdalmakat is okozhat.