A térdízület a szervezetünkben található legnagyobb ízület.

Anatómiai sajátosságait tekintve hajlamosabb a sérülésekre és sokkal érzékenyebb, mint más ízületek.

A nagyobb sérülések és a kisebb, helytelen mozdulatok, testtartás (pl. gyakori térdelés, rendszeres terhelés) miatt kialakuló mikrosérülések is eredményezhetnek intenzív térdfájdalmat.

A fiatalabb korosztálynál jelentkező térdfájdalmak többnyire a sérülések következményei, amelyeken a legtöbb esetben egynapos sebészeti eljárással, úgynevezett artroszkópos műtéttel lehet segíteni.

Az egyre gyakrabban és jobban fájó térd azonban – kortól függetlenül –, minden esetben avatott orvosi segítséget igényel.

Az ízületi kopás tünetei

A térdízületi kopásra utaló első jel lehet az ízület merevsége.

A térdbántalmak kezdeti szakaszában, nyugalmi állapotban még nem érzünk fájdalmat, ám amint ülésből felállunk és elindulunk, a lépésekhez enyhe fájdalomérzet társul.

Amennyiben a térdízület még nem károsodott súlyosan és visszafordíthatatlanul, úgy röviddel a felállás után sikerül „bejáratnunk”, így járás közben fokozatosan csökken a fájdalom.

A térdízületi bántalmak (kopás, gyulladás) előrehaladott, „középső” stádiumában azonban a nyilalló, nyomó érzés már nem szűnik meg, sőt kifejezetten zavaróvá, a mozgásunkat korlátozóvá válhat.

Az állapotromlást jelezheti, ha az álláshoz, lépéshez egyre hevesebb fájdalom társul, sőt a fájdalomérzet már nem csak járáskor jelentkezik.

A térd megduzzadása, a bőrpír a térdízület gyulladására utaló jel lehet, de a térd izmainak elgyengülése is utalhat a betegség súlyosságára.

Kezelni kell!

A térdartrózisra, amely az ízületi porc teljes pusztulásával járhat, jellemző, hogy – amennyiben nem kezelik a betegséget – az azt kísérő tünetek lassan ugyan, de egyre súlyosbodnak, mígnem akár a mozgásképtelenség is bekövetkezhet!

 

Ne várjuk meg, hogy ez bekövetkezzen

Bármilyen tünet, vagy panasz kínoz bennünket, érdemes mielőbb intő jelként figyelembe venni ezeket és gondolni az esetleges figyelmen kívül hagyásuk következményeire! 

A betegség megelőzése ugyanis a legjobb módja az egészségmegőrzésnek!