Alig van olyan felnőtt, aki még nem élt volna át derékfájást – ez mindenkinek igen komoly próbatétel, hiszen emiatt az olyan hétköznapi tevékenységek is nagy kellemetlenséggel járhatnak, mint a séta vagy a lépcsőzés.

A derékfájásnak számos oka lehet, a terhelésre általában erősödő fájdalmak háttérben azonban nem ritkán a porckorongok kopása áll.

Mitől fáj a derék vagy a hát?

Bár a fájdalomnak nemcsak mozgásszervi okai lehetnek, érdemes komolyan számba venni a gerincben kialakult porckopást, melynek kialakulására a korral egyre nagyobb az esély.

A porckorongok a gerincoszlopot alkotó, csontos csigolyák között helyezkednek el, elválasztva egymástól azokat. Fő funkciójuk a kellő stabilitás és a rugalmasság biztosítása. Mivel kiemelkedő szerepet játszanak gerinc normális működésében, deformálódásukat, károsodásukat előbb-utóbb biztosan megérezzük.

 

A kollagén a porckorong meghatározó alkotóeleme

A porckorong belső része egy kocsonyás, nagy víztartalmú belső mag, ezt főként a porcsejtek által termelt proteoglikán nevű anyag alkotja. A magot körülölelő külső rész egy több lemezből álló, tömör rostos gyűrűből – ennek fő alkotóeleme a kollagén.

A külső gyűrűt alkotó kollagénfehérje rendkívüli rugalmasságot ad a porckorongoknak, melyek így hatékonyan csillapíthatják az emberi testre függőlegesen ható erőket, így segítenek abban, hogy mozgékonyak, hajlékonyak maradjunk.

A gerincoszlopra már önmagában a gravitáció is nagy terhelést jelent, hát még mondjuk a futással, ugrással járó rázkódás. Az ilyenkor összenyomódó, rugalmas porcok teszik lehetővé, hogy a mozgás magától értetődő legyen.

A csigolyák közti porckorongok legfőbb védelmezője maga a kollagén: biztosítja a porc egészséges működését, folyamatos megújulását.

 

A kollagén hiánya összefügg a porckopással

Az ízületekben, ízületei porcokban lévő kollagén mennyisége azonban, hasonlóan a testünk többi részén (pl. a bőrben) előforduló kollagénhez, idővel csökken. A csigolyák szinte védtelenekké válhatnak az őket érő erőhatásokkal szemben.

Az évek múlásával (akár már 30-as éveinktől kezdve) a porckorong állománya, anyagcseréje megváltozik. A kollagénrostok sérülnek, a víztartalom csökken – ezzel együtt a rugalmasság is elvész. A csigolyák és az ízületi szalagok túlterhelődnek, a porckopást jelző tünetek pedig sokasodnak, a terhelésnél jelentkező fájdalomtól kezdve mozgás beszűküléséig.

A kopás részben természetes folyamat, melyet fiatalon ellensúlyoz, hogy a kollagén képes újratermelődni, a porckorong kisebb sérülései regenerálódhatnak.

 

Amikor a porckopás felé billen a mérleg

Mivel a porckorongok elsődlegesen azért felelnek, hogy csökkentsék a csontok (a gerinc csigolyáinak) találkozási pontjai közötti súrlódást, ezért kellő mennyiségű kollagén hiányában nagy fájdalommal járhat a mozgás. (Bár a porckorongban nincsenek érzőidegek, de a környező szövetekben annál több található.)

Az ízületi porc egyre vékonyabbá válása, leépülése a gerinc nyaki, háti, ágyéki és keresztcsonti szakaszon egyaránt jelentkezhet. A derékfájás például jellemzően utóbbi két szakasz porckorongjainak kopására utalhat.

Az életkor mellett komoly rizikófaktora porckopásnak a tétlenség, illetve a túlterhelés is. A mozgásszegény életmód, a túlságosan intenzív sportolás, a vitaminhiányos táplálkozás vagy az elhízás egyaránt hozzájárulhat a porcok építőanyagainak leépüléséhez, töredezéséhez.

 

Erősíthetjük izmainkat, serkenthetjük a kollagéntermelést

Ha már jelentkeztek a csigolyák közti porckorongok kopásának első jelei (például nehezen járatódnak be ízületeink reggel), a javasolt terápia mellett érdemes kicsit átalakítani az életmódot is, a fizikai aktivitás és a táplálkozás terén is.

Amennyiben korábban keveset mozogtunk, most fokozatosan és célzottan növelhetjük a terhelést. A gerinc környéki mély hátizmok erősítése különösen hasznos lehet, mert így csökkenthetjük a csigolyákra nehezedő terheket.

A kollagéntermelés természetes serkentésére és a kollagén hasznosulásának elősegítésére elsősorban a magas C-vitamin-tartalmú élelmiszerek javasoltak, például a citrusfélék, bogyós gyümölcsök, kelbimbó, paprika.

Vannak azonban olyan speciális tápanyagok is, amelyek az ízületkímélő életmód fontos kiegészítőjévé válhatnak.

A CH-Alpha® szabadalmaztatott eljárással előállított bioaktív hidrolizált kollagén peptideket tartalmaz.  1 ivóampullában nagy mennyiségű, 10 000 mg kollagénpeptid mellett 60 mg C-vitamin is található.

A CH-Alpha Bioaktív Kollagén Peptid® a szervezet számára nagyon jól hasznosítható, elfogyasztás után már  rövid időn belül eljut a porcokba és az ízületekbe is.

Nemcsak hozzájárul a kollagénhiányos ízületi szövetek újjáépítéséhez, hanem fokozza a szervezet saját kollagéntermelését is, ezért az igénybe vett porcok és ízülek egyik legfontosabb támogatójává válik.