Az ízületi porckopás sokszor lassan , fokozatosan alakul ki, hónapok vagy évek alatt, vannak azonban jelek, amelyek már a kezdeti stádiumban is figyelmeztetnek az artrózis veszélyére:

– az ízület fájdalma mozgás esetén, az ízület merevsége

– az ízület alakjának megváltozása, deformitások

– ízületi mozgáskorlátozottság, az ízületi mozgásterjedelem beszűkülése

Mekkora az esélyünk az artrózis kialakulására?

A betegség kockázati tényezői közé tartozik az öröklött hajlam, a megelőző ízületi sérülés, a túlerőltetés (akár a térd- és a csípőízületet nagymértékben igénybe vevő túlzott sportolás miatt), valamint a túlsúlyosság. 

A túlsúly nagy terhet ró az ízületekre

Nemzetközi statisztikák szerint a térdízületi artrózisos betegek közel fele elhízott, míg a nem artrózisos betegeknél ez az arány csupán 10 százalék.

Fizikai túlerőltetés

Sok esetben a túlerőltetés lehet a kórkép kialakulásának oka. Különösen a fiatalabb generáció tagjai hajlamosabbak túlbecsülni saját képességeiket és a fitneszmozgalom jegyében nagy lelkesedéssel tönkretenni az ízületeiket.

A csípő esetén a nem megfelelő módon végzett testépítés, versenyszerű torna, tenisz, térdnél a túl intenzív labdarúgás, síelés, kosárlabda egyaránt veszélyes lehet ugyanis ebből a szempontból.

Nőknél nagyobb a porckopás kialakulásának a kockázata

A betegség kialakulásának kockázata a nők esetében nagyobb: a térdízületi artrózis gyakorisága négyszerese, a kisízületi artrózisé pedig háromszorosa a férfiakénak. Ennek az az oka, hogy a női nemi hormonok befolyásolják az ízületi szalagok rugalmasságát.

Egy amerikai vizsgálat kimutatta, hogy nőknél az izomzat sportolás közben nem képes ugyanolyan mértékben rögzíteni a térdízületet, mint a férfiaknál, emiatt az ugrással és a térdízület kifordulásával járó sportoknál például nyolcszoros a térdsérülés kockázata.