Amikor elkopnak az ízületek, mozgásszervi problémák üthetik fel a fejüket

 

Az ízületek kopása kezdetben szinte nem is észrevehető,  ez a betegség csendben támadja meg szervezetünket, szinte láthatatlanul, és csak egy idő múlva  kezd el fájdalom figyelmeztetni a problémára.

Az életkor előrehaladtával sajnos a porckopás előfordulása is megsokszorozódik – mivel idővel fokozatosan csökkenni kezd a szervezetben az ízületi porcok számára is igen fontos kollagén termelődése,  a porc veszít víztartalmából és rugalmasságából, a kollagénrostok megrövidülnek,  megindul az ízületi felszíneket borító porcréteg kopása. A túlsúly, a mozgásszegény életmód, a nem megfelelő táplálkozás, de akár a túlzott igénybevétel is hozzájárul ennek a folyamatnak a felgyorsulásához.

 

Mit jelent a kollagénszint csökkenése az ízületek számára?

 

A kollagén rostos szerkezetű fehérje, amely az ízületi porcok struktúrájának 70%-át alkotja.

Az ízületi kollagén felel azért, hogy az ízületek rugalmassága megmaradjon, de a porcok optimális anyagcseréjében és újjáépítésében is szerepet játszik.

Testünk csontjai az ízületek segítségével kapcsolódnak egymáshoz, gyakorlatilag az ütéscsillapító szerepét betöltő ízületek biztosítják, hogy csontjaink jól bírják az őket érő folyamatos terhelést.

A térdízület és a csípőízület terhelhetősége teszi lehetővé például azt, hogy tudjunk guggolni vagy térdelni,  és azt is, hogy ne jelentsen kihívást a gyaloglás sem.

Ám ha súlyosabbá válik az ízületek kopása, az életminőség is jelentősen romlik, mivel a megszokott mozgásformák fájdalmas kihívást jelenthetnek.

Amikor elfogy az ízületekből és a porcokból a számukra létfontosságú ízületi kollagén, az érintkező csontok közötti súrlódást már semmi sem fogja csillapítani, így a csontok egymáson fognak elcsúszni.

 

Fontos a megelőzés és az időben elkezdett kezelés

 

Vannak azonban módszerek, amelyek segítenek lassítani vagy megállítani az ízületekben végbemenő degeneratív változásokat.

Akár már napi 30 percnyi sétával is sokat tehetünk ízületeiénkért, ahogyan azzal is, ha több gyümölcsöt, zöldséget, rostos tápanyagot iktatunk be az étrendünkbe, megfelelő mennyiségű C vitaminhoz juttatva ezzel a szervezetünket.

A rendszeres és mértékletes, nem megerőltető mozgás jót tesz az ízületeknek,  segít az optimális testsúly elérésében – de ha most kezdünk el (esetleg újra) sportolni, csak fokozatosan szoktassuk magunkat a mozgáshoz.

Léteznek olyan speciális porcépítő étrendkiegészítők is, amelyek az ízületkímélő életmód fontos részévé válhatnak. A hidrolizált kollagén peptid, melyet egy speciális enzimes eljáráson keresztül hoztak létre,  olyan magas minőségű kollagén termék, ami a kollagén nagyobb koncentrációját és aminosav tartalmát rejti magában.

A CH-Alpha® ilyen szabadalmaztatott eljárással előállított bioaktív hidrolizált kollagén peptideket tartalmaz.  1 ivóampullában a nagy mennyiségű, 10 000 mg kollagénpeptid mellett 60 mg C-vitamin is található.

Ez a speciális Bioaktív Kollagén Peptid® a szervezet számára rendkívül jól hasznosítható, könnyen és gyorsan felszívódik, elfogyasztás után pedig már igen rövid időn belül eljut a porcokba és az ízületekbe is.

 

A CH-Alpha®  nem csupán beépül az  ízületi szövetekbe, hanem fokozza a porcszövet saját kollagéntermelését is, így a szervezet ízületeiben lévő porc szerkezetének és funkciójának fenntartásában is nagy szerepet játszik.

 

          Érdekel a CH-Alpha®