Térdünk  csontjai, ízületei,  szalagjai  élethossziglan tartó megterhelésnek vannak kitéve, ezért meglehetősen sérülékenyek.

A térd a testünk  egyik legbonyolultabb ízülete, amit naponta nagy terhelés ér. Igénybe vesszük akkor is, ha járunk, futunk, nehéz fizikai munkát végzünk  vagy  intenzíven sportolunk –  ezek miatt sokszor károsodik vagy sérül, és térdünket sajnos a porckopás sem kíméli.

A térdkopás következtében pedig az olyan egyszerű tevékenységek is fájdalmassá válhatnak, mint a felállás, leülés, séta vagy a lépcsőzés.

Az ideális megoldás természetesen az lenne, ha eleve megelőznénk a térdbántalmakat.

A túlsúly is jelentős rizikófaktor,  ugyanis már 5 kg súlyfelesleg is több, mint 50% eséllyel növeli a térdízületi problémák kialakulásának valószínűségét. Ezért is nagyon fontos egészséges étkezéssel, sok folyadékkal és megfelelő mozgással megőrizni, ill. visszaállítani az optimális testsúlyt.

De az alábbi módszerek is segíthetnek megelőzni a térdfájdalom kialakulását, vagy enyhíteni a már meglévő tüneteket:

 

Testmozgás.

A testmozgással erősíthetjük  a térd megóvásában szerepet játszó izmokat. Az edzett izmokkal körülvett ízület sokkal jobban bírja a megerőltetést. Ám kerülni kell azokat a gyakorlatokat,  amelyek túl nagy terhet rónak a térdre, például a guggolást és a kocogást.

 

Lazító és nyújtó gyakorlatok végzése. 

Ez meditációs gyakorlatokból és lassú, kör alakú mozgásokból áll: gyengéd, de tudatos seprő mozdulatok a karokkal és a lábakkal. A lazító, nyújtó és hajlító gyakorlatok kombinációja enyhíti a fájdalmat és csökkenti az ízületek merevségét.

 

Hideg vagy meleg borogatás.

A jég természetes fájdalomcsillapító, enyhítheti a gyulladást. Heveny térdfájásnál alkalmazhatunk  jeges borogatást, idült esetben pedig a forró vizes a jó megoldás.

 

Vízi torna.

A vízi torna jótékony hatása abban rejlik, hogy csökkenti a térd terhelését. A felhajtóerő segítségével a betegek egy része kiterjedtebb mozgásokat tud végrehajtani.

 

Térdortézis használata.

Kismértékű térdízületi lazaság, reumatikus megbetegedések, térdkalácsficam utáni kezelésre alkalmas  A rögzítők mágneses hatása jótékonyan befolyásolhatja szervezetünk működését. Serkentőleg hathat a sérült területre, így mellékhatások nélkül elősegítheti a gyorsabb felépülést.

 

Megfelelő táplálékkiegészítő készítmények alkalmazása.

A porckopásos betegeknek  ajánlott a megfelelő táplálékkiegészítők fogyasztása. Az utóbbi években számos klinikai vizsgálat során  bizonyították a Bioaktív Ízületi Kollagén Peptidek pozitív hatását a porcszövetre. A speciális ízületi kollagén peptid a kúraszerű fogyasztás hatására nemcsak felgyülemlik a porcokban, hanem tovább ösztönzi a szervezet saját porcanyag termelését,  ezáltal javítja a szervezet kollagénszintézisét.

A CH-Alpha® az ízületek számára fontos speciális Bioaktív Kollagén Peptidek® -et  tartalmaz, már napi 1 ivóampulla biztosíthatja az ízületek napi kollagénszükségletét.

 

 

Érdekel a CH-Alpha®