Az ízületi porckopás okozta mozgásszervi problámák  egyre több ember mindennapjait keserítik meg, pedig néha elég lenne pár egyszerű  életmódbeli változtatás ahhoz, hogy csökkentsük a kellemetlen tüneteket vagy megakadályozzuk a kialakulásukat.

Hogyan óvjuk ízületeinket és mit tegyünk, hogy minél tovább megőrizzük a mozgékonyságunkat?

 

1. Mozogjunk rendszeresen

Ízületeink egészsége szempontjából különösen fontos a mozgás,  a túlzott terhelést azonban  kerülni kell.

Az ízületi kopás minden stádiumában jótékony hatású az életkornak és edzettségnek megfelelő izomaktivitás. Ha szükséges, akár gyógytornászhoz is fordulhatunk. Az úszás és a kerékpározás is megfelelő választás,  mert ezek  a mozgásformák nem terhelik meg túlságosan az ízületeinket. A mellúszás azonban térproblémáknál nem ajánlott  (mivel csavarja a térdízületen belüli szalagokat),  de kifejezetten jót tesz csípőízületi panaszok esetén.

A mindennapi, kemény talajon történő gyaloglás is elkoptathatja idővel a térdízületet. Járás közben ezért viseljünk mindig kényelmes, lehetőleg párnázott cipőt!

 

2. Ügyeljünk a megfelelő a testtartásra!

Az ülőmunkának hosszú távon rengeteg káros hatása lehet, ezért próbáljunk lehetőleg egyenes háttal ülni,  minél többször felállni és kicsit nyújtózkodni. A görnyedt tartás miatt súlyunk egyenetlenül nehezedik az ízületeinkre,  károsíthatja az ínszalagokat és az izmokat is.

 

3. Próbáljuk meg tartani a súlyunkat

Mivel a túlsúly is okozhat ízületi problémákat, érdemes az egészséges határok közt tartani a súlyunkat is.

 

4. Étkezzünk okosan

Kerüljön a tányérra sok zöldség és gyümölcs, étrendünkben legyenek  hidegen préselt olajokolajos magvak, ha pedig fehérjepótlásról van szó, a halfogyasztást ajánljuk!  Az omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halak, mint pl. a lazac vagy a tőkehal,  segítenek csökkenteni ízületeinkben a gyulladást is.

Fogyasszunk több tejterméket, leveles zöldséget, hüvelyeseket és teljes kiőrlésű gabonaféléket!

 

5. Igyunk több folyadékot

A folyadék segít az ízületek „kenésében“. Sokan egy liter vizet sem isznak meg naponta, és ezt is csak akkor,  ha már szomjúságot éreznek.  A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel nem csak az ízületeinknek fontos, hanem a fejfájás, a vesekövek, az elhízás megelőzésének szempontjából is. Legalább 2-3 liter vizet kellene egy nap meginnunk.

 

6. Fogyasszunk gyógyteákat

Számos olyan gyógynövény ismert, amelyeknek ízületvédő és gyulladásgátló hatása is van. Ezeket akár teakeverék formájában is beszerezhetjük. A gyömbér, a lucerna, fahéj vagy az indiai tömjénfa csak néhány a sok gyógynövény közül, amik mellékhatás nélkül tudnak segíteni ízületi bántalmaknál is. Sok esetben javasolt a természetes porcépítést elősegítő hatóanyagok és a gyógynövények együttes fogyasztása, ezek egyszerre alkalmazva még jobban növelik a kezelés hatékonyságát.

 

7. Tápláljuk belülről is az ízületeinket

Számos klinikai vizsgálat bizonyítja  a kúraszerűen fogyasztott kollagén hatását az ízületi porcszövetre. Ám nem minden kollagén egyforma, ezért fontos, hogy olyan  készítményt  használjunk, amelyeknek kisebb a molekulamérete és jó a felszívódása. A speciálisan előállított hidrolizált kollagénpeptidek kiválóan alkalmasak erre.

A CH-Alpha®  az ízületi kollagénkészítmények legmagasabb szintjét képviseli. Ampullái  bioaktív, rendkívül jól hasznosítható folyékony kollagénpeptideket  tartalmaznak nagy mennyiségben – 1 napi adagban 10 000 mg ízületi kollagénpeptid található. Ezek a speciális  kollagénpeptidek nem csupán táplálják az ízületet alkotó porcszövetet, hanem további kollagéntermelésre is serkentik a szöveti sejteket.

 

                Érdekel a CH-Alpha®  ch-alpha-doboz