Hogyan maradjunk fittek időskorban? Aki azt szeretné tudni, hogy maradhat idősen is fiatalos, annak érdemes végigolvasnia az alábbi tippeket. Semmiféle fondorlatról nincs szó, egyszerűen betartható tanácsok ezek, melyeket nap mint nap követhetünk. A kérdés tehát az, hogyan maradjunk fiatalosak és vitálisak időskorban? Alkalmazzuk az alábbiakat:

1. Ne lassítsunk le

A testmozgás, a fizikai aktivitás maradjon a mindennapjaink része, hogy fittek maradjunk időskorban. Azért is, mert olyan jelentős egészségügyi előnyei vannak, mint a szívbetegség rizikójának mérséklődése, az alvás- és a memória javulása; kevésbé lesz depressziós tőle az ember, erősebbek maradnak a csontjai és kisebb a valószínűsége annak, hogy könnyen elesik. A legjobb az aerobik-jellegű mozgás, mert minden megmozgat, de bármi jó lehet, amit élvezünk és tudjuk nap mint nap csinálni: gyalogoljunk gyorsan, szobabiciklizzünk, táncoljunk. Kitűnőek az erősítő és rugalmasságot adó edzések is.

2. Váltsunk diétára

Maradjunk fittek időskorban azzal, hogy mediterrán étrendet folytatunk, mely friss gyümölcsökön, zöldségeken alapul, valamint teljes kiőrlésű gabonán, egészséges zsírokon. Egyik legegészségesebb a világon, s ráadásul ízletes is. A mediterrán étrendet a szív egészségéhez és a hosszabb élethez kötik.

ch-alpha-jó-tudni-zöldség

Lényeges, hogy ne fogyasszunk sok zsiradékot, váltsunk telítetlen olívaolajra, a salátaöntetekhez is ezt használjuk. A zöldségolajok, így a repce és a szőlőmag olaj is egészségesek.

Fogyasszunk halat, heti kétszer. Lazacot, tonhalat, heringet.

Együnk sok zöldséget. Hagyjunk nekik több helyet a tányéron! A brokkoli, a répa, a paradicsom mind nagyon finom grillezve, vagy nyersen, nem sütve. Maradjunk fittek időskorban azzal, hogy főként ezeket esszük köretnek a húshoz, s mindig egészségesen készítjük el őket.

3.Találkozzunk emberekkel

Ha a család elköltözik, a barátok pedig szintén elmaradnak, az idős emberek könnyen elszigetelődnek. Ne hagyjuk, hogy ez megtörténjen.

Minél több új kapcsolatot kell kialakítani, közösségbe menni, akár az orvosunk által ajánlott, hasonló helyzetű pácienseken át, akár a művelődési házon vagy egy felekezeten keresztül. Maradjunk fittek időskorban azáltal is, hogy beszélgetünk, találkozunk másokkal és közben élményeket is gyűjtünk.

4. Ne folytassuk káros szenvedélyeinket

Sokaknak nehéz lemondaniuk róla, ám, hogy fittek maradjunk időskorban, mindenképp fontos letenni a cigarettát, s lecsökkenteni az alkoholfogyasztást. Ne higgyük, hogy ha egyszer már megpróbáltuk és nem sikerült leszokni, akkor már soha nem fog menni. Ez is egy cél, méghozzá igen előnyös!

Forrás:  napidoktor.hu