Ahogy idősödünk, az alvásunk mennyisége és minősége is hanyatlásnak indul. És ettől nemcsak fáradtak leszünk, hanem betegek is.

 

Az idősebb emberek rendszerint kevesebbet alszanak, és többször is ébrednek éjszakánként. A kelleténél szűkre szabottabb és zaklatottabb alvás tulajdonképp egy agyi működészavar következménye, az élettani kihatásai pedig lesújtóak. A kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói a Neuron című folyóiratban foglalták össze a témával kapcsolatos legfrissebb ismereteket. Áttekintésükből kiderül, hogy az idősödő agy valószínűleg elveszti a mély, pihentető alvásra való képességét, és a nyugodalmas éjszakai pihenés hiánya hátrányosan hat ki mind a szellemi, mind a testi egészségre – írta az origo.hu.

A korral szinte valamennyi, az alvás jellemzésére alkalmas mutató értéke hanyatlik. Nemcsak a teljes alvásidő csappan meg, de az a kevés alvás is töredezettebbé válik. Csökken az egyes alvásfázisokban töltött idő hossza, és a legdrámaibb mértékű a nem-REM, mély alvásban töltött idő megfogyatkozása. Még az alvásfázisok egymásutánja is, amely fiatalkorban oly szabályszerű, szeszélyesebbé és rendezetlenebbé válik.

„Az alvásunk változik, ahogy öregszünk, de ennél többről van szó: a változás oka lesz magának az öregedésnek – állítja Matthew Walker, a Berkeley alváskutató laboratóriumának vezetője és a Neuron-cikk társszerzője. – Az összes olyan betegség, amely a nyugati világ halálozási listáját vezeti, a diabétesztől az elhízáson át az Alzheimer-kórig és a rákig, mind összefüggést mutat az alvásmegvonással. És mindezen betegségek valószínűsége – különös tekintettel az elbutulásra – meredeken nő, ahogy öregszünk.”

De ami az igazán ijesztő, hogy az alvásminőség romlása jóval korábban megindul, mielőtt az ember észrevenné magán a jeleit. Mire feltűnik, hogy notórius későn kelőkből korán fekvőkké és hajnali kelőkké váltunk, vagy hogy gyakrabban fel-felébredünk az éjszaka közepén, agyunk mélyén már évtizedek óta zajlik a hanyatlás.

Az alvásminőség átlagosnál gyorsabb hanyatlása fontos rizikófaktor lehet a neurodegeneratív betegségek, így az Alzheimer-kór és az elbutulás kialakulásában.

Nincs hatékony módszer az alvásromlás ellen

Sajnos jelenleg még nemigen ajánlható megbízható gyógymód azok számára, akiknél aggasztó mértéket ölt a mély alvás hiánya. Az általános alváshigiénés tanácsok – késő délután már ne kávézzunk, kerüljük az alvásnak ártó szereket (pl. az alkoholt), és tartsuk magunkat rendszeres napi ritmushoz – változatlanul érvényesek, de az alvásromlási folyamatot e szabályok szigorú betartásával sem tudjuk megállítani. Az idősek körében gyakori az alvást segítő nyugtató/altató gyógyszerek használata, ám ezek csak szedálják az agyat, de nem állítják helyre a fiatalkori alvási mintázatot.

Forrás: Photononstop

„Az alvásromlás a korral jelentkező élettani változások egyik legszembetűnőbbike, valamiért mégis mintha hiányozna az egészséggel kapcsolatos közbeszédből – mutat rá Walker. – Pedig fontos felismernünk az alvásromlásnak az időskori testi és mentális hanyatláshoz való hozzájárulását. Több figyelmet kell szentelnünk az alvászavar diagnózisának és kezelésének, ha valóban nemcsak az élettartamot, hanem az egészségben töltött éveket szeretnénk meghosszabbítani.”

Forrás: origo.hu