A porckopás igen kellemetlen ízületi probléma, ami nem csak időskorban jelentkezhet,  egyre fiatalabbakat is érint.   Főleg a térd- és a csípőízületekben szokott jelentkezni, és nem is ritkán – egészséges életmóddal azonban sokat tehetünk azért, hogy minél kisebb legyen az esélye annak, hogy ezt mi is megtapasztaljuk.

Akkor sem kell tétlenül elviselnünk az ízületi kopást, ha már elindult a folyamat: életmódváltással ugyanis jelentősen csökkenthetjük a porckopás gyorsaságát és tüneteit.

 

Az optimális testsúly fenntartása elengedhetetlen

 

A porckopás a  túlsúllyal élőket  fokozottabban fenyegeti.  Már 5-10 kiló súlyfelesleg is elég ahhoz, hogy extrém terhelésnek tegyük ki ezzel az ízületeinket – leginkább a teherviselő ízületeket, a térdet és a csípőt.

 

Az éveken át hordott túlsúly gyors ütemben amortizálja a porcokat,  ráadásul a súlyfelesleg gyakran mozgásszegény életmóddal is párosul. A sok ülés és a mozgáshiány miatt az ízületi porcok szinte kiszáradnak, a túlsúly okozta terhelés következtében pedig elvékonyodnak.

 

A dohányzást a porcok érdekében is jobb elfelejteni

 

A dohányzás ártalmait hosszan sorolhatnánk – többek között a csontjainkra és porcainkra is káros hatással van. A rendszeres dohányzás felboríthatja a szervezet természetes építkező folyamatait, ami szintén gyorsítja a porckopás intenzitását.

 

A dohányzásnak a szív- és érrendszerre gyakorolt negatív hatása is „kedvez” az ízületi kopásos folyamatoknak. A rendszeresen füstölők vérében kevesebb oxigén található, ezáltal a vér kevésbé képes táplálni a porcokat a megújuláshoz szükséges tápanyagokkal.

 

A rendszeres testmozgást már ma kezdjük el

 

Ha hetente többször tornázunk, azzal jelentősen hozzájárulunk ízületeink egészségéhez. Úszással, gerinctornával, kímélő jógával vagy rendszeres napi sétával is sokat tehetünk azért, hogy a porcok ne száradjanak ki és merevedjenek meg. Ezzel akár évtizedekkel is késleltethetjük, vagy meg is előzhetjük az ízületek kopását.

A rendszeres testmozgás segít az egészséges testsúly fenntartásában és a stressz legyőzésében is. Ugyan a stresszt a legtöbb ember életéből  nem igazán lehet kiiktatni (a feladataink elvégzésében segítő jó stresszt nem is kell), de a heti rendszerességű testmozgással nagyon hatékonyan kezelhetjük a mindennapokban felhalmozódott feszültséget.

 

Kiegyensúlyozott táplálkozás – különös tekintettel a C-vitaminra

 

Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás segít a testsúly normalizálásában, energiát ad a mozgáshoz és hozzájárul a jól-léthez. A vitaminokban, rostokban és fehérjékben gazdag étrend ízületkímélő jellege mellett hangulatjavító hatással is bír, ezért mindenképpen érdemes belevágni.

 

Előnyben kell részesíteni a lassan felszívódó szénhidrátokat (például zabpehely, barnarizs), a fehér húsokat, az egészséges, növényi zsiradékokat és a vitaminokban és rostokban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket.

 

Fontos kiemelni a C-vitamin szerepét is az egészséges étrendben. A C- vitamin  szinte minden élettani folyamatunkban létfontosságú szerepet tölt be,  segíti a szervezet kollagén anyagcseréjét is.

 

A porcok közvetlen táplálása ízületi kollagénnel

 

A kollagén  az ízületi porcok struktúrájának 70%-át alkotja. Az ízületi kollagén felel azért, hogy az ízületek rugalmassága megmaradjon, de a porcok optimális anyagcseréjében és újjáépítésében is nagy szerepe van.

Szervezetünk kollagéntermelődése idővel csökken, sőt, le is állhat, ami a porcszövet  minőségét is negatívan befolyásolja – azonban vannak természetes tápanyagok, amelyek segítenek lassítani vagy megállítani az ízületekben végbemenő degeneratív változásokat.

A CH-Alpha® a német Gelita Health egyik csúcsterméke – szabadalommal védett,  klinikailag tesztelt  Speciális Bioaktív Kollagén Peptideket® tartalmaz koncentrált formában,  amelyek elfogyasztás után már igen rövid időn belül felszívódnak és a véráramon keresztül eljutnak az ízületekbe, porcokba.

A CH-Alpha® elősegíti a kollagénhiányos ízületi szövetek újjáépítését –  mivel fokozza a szövetek saját kollagéntermelését,  az igénybe vett porcok és ízülek egyik legfontosabb támogatójává válik.

 

 

Érdekel a CH-Alpha®