Talán nem is gondolnánk, de az artrózis ma már nemcsak az idősebb korosztály fájdalmas kiváltsága. Ehhez persze hozzájárul jelenlegi felgyorsult életmódunk is.

 

Széles körben elterjedt a tévhit, miszerint az ízületi porckopás főként a 60 év felettiek betegsége. Azonban ez egyáltalán nincs így, mivel, az ízületi porcok állapotromlása már egészen fiatalon, akár a harmincas korosztálynál is bekövetkezhet.

 

Ráadásul az ízületi kopás nem válogat: bármelyik ízületre lecsaphat. Persze elsősorban a fontosabb, a legnagyobb terhelésnek kitett ízületek vannak veszélyben:  a térdízület, csípőízület, illetve a gerincoszlop kisebb ízületei.

 

És hogy miért is olyan fontosak ezek az ízületek? Mert ezek teszik lehetővé az emberek számára a mozgást. Képzelje el, ha az ízületei stoptáblát mutatnának Önnek, és nem tudna elsétálni a boltba, vagy megmászni néhány lépcsőfokot. Ez azért eléggé befolyásolná az életminőségét, nem igaz?

 

Miért támad egyre korábban az ízületi porckopás?

 

Bár az ízületi artrózis a felnőtt lakosság 15-20%-át érinti, és még mindig gyakrabban fordul elő az 50-55 évesnél idősebb korosztály – főként a nők – körében, a 21. századi életmód a fiatal felnőttek esetében is megkéri a kényelmesebb élet árát.

 

Éppen azért nevezik  civilizációs betegségnek az ízületi porckopást, mert kiváltó okai között első helyen a mozgásszegény életmód és a túlsúly áll.

 

A rendszertelen táplálkozás, a túlságosan sok bevitt kalória, és az egészségtelen élelmiszerek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy jelentős súlytöbblet rakódjon le deréktájon, a karokon, a lábakon.

 

Ez a súlytöbblet viszont nem csupán a szív- és érrendszer számára megterhelő, hanem az ízületekre is negatívan hat: a nagyobb igénybevétel miatt károsodnak az ízületek, ennek egyenes következménye például az ízületek elvékonyodása és deformálódása is.

 

Ha a porc elvékonyodik, akkor akár el is repedhet, és a felülete egyenetlenné válhat. Ugyanakkor az ízületi folyadék hiánya is komoly problémát okozhat: mindkét verziónak az ízesülő csontok fájdalmas egymáson súrlódása lesz a vége.

 

Ráadásul, az egészségtelen táplálkozás következtében a sejtek regenerálódása is lelassul, emiatt pedig akár évtizedekkel előbb is bekövetkezhet az ízületi porckopás, mivel nagyobb arányban bomlanak le a porcok, mint ahogy újjá tudnák építeni magukat.

 

De se a túl kevés, se a túl sok mozgás nem tesz jót

 

Ugyanakkor a mozgásszegény életmód miatt is merevvé válhatnak az ízületek, amik előbb-utóbb szintén az ízületi porc elvékonyodásához vezet, mivel a test használaton kívüli zónaként tekint majd rájuk.

Mindazonáltal a túlzásba vitt intenzív sport, a bemelegítés hiánya, a megerőltető fizikai munka egyaránt extrém terhelésnek teheti ki az ízületeket és porcokat.

Emellett a sportsérülésekről sem szabad megfeledkezni, főként a keresztszalag szakadással járó sérülések válthatnak ki idő előtt ízületi porckopást.

 

 

Mit tehetünk az ízületeink védelméért?

 

Mindenekelőtt alapozzuk meg a jövőnket: váltsunk egészségesebb életmódra. Próbáljuk csökkenteni a testsúlyt, hiszen már 5 kg felesleg is 50%-al növelheti meg az ízületi porckopás kockázatát.

Mozogjunk többet a saját magunk számára is kényelmes mozgásformában, amit könnyedén be tudunk illeszteni a napirendünkbe is.

 

Az sem árt meg, ha a táplálkozására is nagyobb figyelmet fordítunk: több zöldség és gyümölcs, rostok és magvak, kevesebb feldolgozott élelmiszer. Ez legyen a mottó! Cseréljük le a cukros üdítőket is vízre, ha pedig valaki gyümölcslére vágyik, préseljen vagy turmixoljon.

 

Emellett ügyeljünk arra is, hogy az egyre csak fogyó ízületi kollagént pótoljuk a szervezetünkben. Ez a kocsonyás anyag a porcok, az ízületek egyik legfontosabb alapanyaga, biztosítjasítja az ízületek rugalmasságát ,  hogy a mozgás szervei fájdalommentesen tudjanak együtt munkálkodni.

 

Amennyiben az ízületi kollagén mennyisége csökken, a mozgásszervi panaszok felerősödnek, az ízületek egyre merevebbé, fájdalmasabbá válnak.

 

Érdemes tehát elgondolkozni azon, hogyan tehetünk többet ízületeink védelméért.

 

A CH-Alpha©ivóampullában található speciális Bioaktív Kollagén Peptidek© kisebb molekulaméretük miatt a porcok és az ízületek számára nagyon jól hasznosíthatók, rövid időn belül felszívódnak és eljutnak a porcokba, így rendszeres fogyasztásukkal hozzájárulunk porcaink megfelelő táplálásához. A helyesen kiválsztott terápiával pedig hamarabb megkezdődhet a sérült porcok helyreállítási folyamata.

 

Érdekel a CH-Alpha®