Manapság lényegesen tovább élünk, mint néhány évtizeddel korábban, de sajnos nem mindig egészségesebben. Az elhízás – különösen idős korban –, a testmozgás hiánya, a nem megfelelő étrend  komolyan hozzájárulnak életminőségünk romlásához és az öregedési folyamathoz. Kutatások azt mutatják, hogy az idős korral járó problémák, a csontritkulás, az ízületi fájdalmak, mozgásszervi megbetegedések nagyon sok esetben megelőzhetők.

Ma már köztudott tényező, hogy az öröklött genetikánk csak kb 40 %-ban határozza meg az életünket. De akkor mi van a további 60 %-kal? A környezeti tényezők és az életmód jelentősebb befolyással bír az életünk alakulására, mint a született génjeink. Számos lehetőség közül választhatunk – és abban, hogy mennyire tudjuk megőrizni a vitalitásunkat, egészségünket, tudjuk-e sokáig aktívan, fájdalommentesen élni az életünket, legalább akkora szerepet játszik a  tudatos életmód, mint a genetika.

Bizonyított tény, hogy az életmódnak, ezen belül is a táplálkozásnak döntő szerepe van az egészségünk megőrzésében. Nem elég pusztán csak jó minőségű ételeket fogyasztani, bizonyos veszélyeztetett csoportoknak egyes tápanyagokból többre van szüksége, azaz táplálék-kiegészítőket, vitaminokat, ásványi anyagokat kell pótlólag bevinniük szervezetükbe. Az egészséges életmódra fiatalon kell áttérni, mert kevésbé hatékony, ha középkorúként vagy idősebb korban kezdünk hozzá, hiszen egyes betegségekhez vezető folyamatok alattomosan, észrevétlenül, évekkel korábban elkezdőnek.

Sok krónikus betegség esetén valamilyen alapvető tápanyag hiányzik a szervezetből: vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek. Ezek a hiányállapotok igen gyakoriak a fejlett országokban, különösen az idősek körében. Az artrózis – ízületi porckopás – például a fejlett országokban az ízületi problémák leggyakoribb formája és az egyik leggyakoribb oka a rokkantságnak.

A felmérések szerint a 35 évesek egyharmadánál artrózisos elváltozás van már legalább az egyik ízületben. Az 50 évesek körében csaknem 75 százalék, a 70 év fölöttiek között pedig már 90 százalék a porckopásra panaszkodók aránya.

A porcszövet anyagcseréje az életkor előrehaladtával lelassul.Ez egy fokozatosan előrehaladó folyamat, amely akár már 30 éves kor után elkezdődhet. Köztudott, hogy a kollagén  elengedhetetlen a porcok és az ízületek egészségének megőrzéséhez. Viszont testünkben a kollagéntermelés 25 éves kor fölött egyre csökken, és 50-60 éves korunkra szinte teljesen megszűnik.

A szervezetben leépülési folyamatot okozhat a kollagén hiánya. Ennek  egyik következménye az ízületek ropogása és fájdalma. Kollagénhiány következtében a legjobban igénybevett ízületek / térd, váll, könyök, comb/ károsodnak, merevvé és érzékennyé válnak.

Minden aktivitás, amit eddig könnyedén végeztünk / hajolás, guggolás, lépcsőzés / hirtelen fájdalmassá válik.

Szerencsére tudunk védekezni ellene, sőt vissza is fordíthatjuk ezt a folyamatot.

Ma már megfelelően tudjuk pótolni testünkben a kollagénhiányt ahhoz, hogy a kellemetlen tüneteket elkerüljük.