Minden egyes lépésnél testsúlyunk 1-1,5-szerese nehezedik a talpunkra, míg futásnál ez még ennél is több: súlyunk 3-4-szerese.

Ha egy átlagos nap során ilyen terhelésnek vannak kitéve az ízületeink, milyen lehet a hatása annak, ha túlsúllyal küzdünk?

 

A túlsúly megterheli az ízületeket is

 

ch-alpha-jó-tudniA túlsúlyos és elhízott egyének jobban ki vannak téve a krónikus fájdalom kockázatnak, mert a súlytöbblet növeli az ízületekre, porckorongokra, csigolyákra eső nyomást,  strukturális változásokat és fájdalmat idéz elő a csont-ízületi mozgatórendszerben.

A krónikus fájdalom pedig még inkább csökkenti a fizikai aktivitást, és ez további jelentős súlygyarapodást eredményez.

Az egész szervezet számára teher a plusz kilók cipelése – becslések szerint 2020-ra világszerte megkétszereződik majd az ízületi kopások száma, amelynek egyik fő okaként a civilizációs ártalmak említhetőek, mint például az elhízás is.

Már 5 kilogramm súlyfelesleg 50 százalékkal megnöveli ugyanis a térdízületi artrózis kialakulásának kockázatát. Szakértők szerint a kézízületi porckopás és az elhízás között is van kapcsolat.

Ezért különösen fontos a megelőzésben a rendszeres mozgás, és a kiegyensúlyozott táplálkozás.

 

Mi fájhat a túlsúly miatt?

 

A túlsúly következtében létrejött ízületi kopás gyakran érinti a térdeket, a csípőt és a gerincet, de a boka és a lábfej is fájhat emiatt.  Ezek az ízületek elsősorban azért  szokták megsínyleni a túlsúlyt, mert  tartaniuk és hordozniuk kell az egész testet.

A nagyobb testtömeg nagyobb terhelésnek teszi ki az ízületeket, károsítja az ízületi felszíneket burkoló porcot, ezáltal még tovább  fokozza az ízületi fájdalmat és a merevséget is.

 

Gyakran életmódváltásra van szükség

 

Mivel az ízület kopásos megbetegedéseinek kialakulásában fontos szerepet játszik a túlsúly, érdemes elgondolkodni azon, hogyan szabadulhatnánk meg a leggyorsabban a fölösleges kilóktól. De a beteg ízületek kímélése is  fontos szerepet kell, hogy kapjon  – ilyenkor ajánlatos  kerülni a nehéz munkát, a túlzásba vitt sportolást.

Igen hasznos az olyan kollagénpeptid tartalmú étrendkiegészítők fogyasztása is, amelyet  kifejezetten a fokozottan igénybevett ízületek számára fejlesztettek ki.