Az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban találkozhatunk  a térdünket,  csípőnket, derekunkat sújtó fájdalmakkal. Ezek egyik oka az ízületi porckopás lehet, ami idővel egyre súlyosabb tüneteket is okozhat.

Az ízületek testünk ütéscsillapítói

Az ízületek fontos szerepét a testünkben talán úgy érthetjük meg a legjobban, ha egy autóra gondolunk. Vezetés közben, ha minden jól működik a kocsiban, szinte észre sem vesszük a gép munkáját – lazán haladunk, könnyedén bevesszük a kanyarokat és így sofőrként elég az utat és a közlekedést figyelnünk, nem kell még az autó állapota miatt is aggódnunk.

Azonban ha az autóban meghibásodik valami, az az egész rendszer működésére kihat: először talán csak egy-egy furcsább zörej figyelmeztet minket, később viszont nagyobb baj is lehet a meghibásodásból.

Hasonló logikával érdemes gondolni az ízületek felbecsülhetetlen munkájára is.

Ha egészségesen működnek, azt kis túlzással meg sem érezzük. Észrevétlenül dolgoznak a testünkben: némelyikük a szabad mozgásunkért, mások a stabilitásért felelnek. Csillapítják a testünket érő ütéseket és rázkódásokat, ezzel védve szervezetünk létfontosságú szerveit.

Aktivitásuk miatt idővel sérülékennyé válnak – pont ezért kiemelten fontos feladatunk megvédeni őket.

A porckopás bármelyik ízületet érintheti

Ahogy egy több évtizede használt autó esetében, úgy az emberi testben is elhasználódnak, elkopnak idővel az alkatrészek – ez pedig a test összes ízületére, nem csak a térdre vagy a csípőre igaz.

A térd és csípő persze folyamatosan nagy terhelésnek van kitéve, ezért nem csoda, hogy a leggyakrabban itt fordul elő a porckopás és az  ízületi fájdalom.

A tünetek azonban jelentkezhetnek a  kisízületekben is – ezek a csigolyákat kötik össze és így kiemelt szerepet kapnak a hátunk stabilitásában.

Porckopás következtében ezek a kisízületek is fájni kezdenek – leggyakrabban a nyakunk, a vállaink, de akár a csuklónk is mutathat ilyen tüneteket.

Milyen tényezők hatnak az ízületeinkre?

Porckopás alatt azt a folyamatot értjük, amikor a porcokat alkotó szövetek egyszerűen nem termelődnek már újra. Ebben az életkor mellett nagy szerepe van a genetikai faktornak, vagyis az erre való hajlamot örökölhetjük is.

De az ízületi problémákért  nem csak a génjeink felelősek. Az egészségtelen és főleg mozgásszegény életmód is jelentősen ronthatja a porcok és ízületek állapotát. Ma már nem ritka jelenség, hogy 30-40 évesen is ízületi fájdalmakkal kell megküzdenünk.

Az ízületi porcok többek között rugalmas jellegük miatt tudják ellátni fontos feladataikat a szervezetünkben. A porcszövetnek egészséges, fiatal emberek szervezetében nagyjából 50% a víztartalma és az ízületi folyadékból nyeri az egészséges működéshez szükséges tápanyagokat.

Ahhoz azonban, hogy ez a tápanyag elegendő mennyiségben bejusson a porcokba, rendszeres mozgásra van szükség –  az ülő életmód is nagyban hozzájárul a nedvességtartalom csökkenéséhez és így a kopási folyamathoz is.

Hogyan támogathatjuk ízületeinket?

A porcok és ízületek egészségének megőrzése fontos, de egyáltalán nem lehetetlen feladat. A rendszeres testmozgás és megfelelő mennyiségű folyadék bevitele mindenképpen ajánlatos.

Elengedhetetlen a helyes testsúly fenntartása is, a felhalmozott túlsúllyal ugyanis felesleges terhelést teszünk ízületeinkre, ez pedig felgyorsíthatja a kopást.

Emellett az ízületi kollagén kúraszerű fogyasztása is igen hasznos lehet, mivel segíti a porcok anyagcseréjét és így lassíthatja azok leépülését.

A CH-Alpha® ivóampullái olyan Speciális Bioaktív Kollagén Peptideket® tartalmaznak, amelyek elősegítik az ízületi porcszövetek megújulását.

Több klinikai vizsgálat során is bizonyították a CH-Alpha® speciális Bioaktív Ízületi Kollagén Peptidek pozitív hatását a porcszövetre. A speciális ízületi kollagén peptid a kúraszerű fogyasztás következtében nemcsak felgyülemlik a porcokban, hanem tovább ösztönzi a szervezet saját porcanyag termelését,  ezáltal javítja az ízületek saját kollagénszintézisét.

A CH-Alpha® egy  szabadalmaztatott eljárás során Németországban gyártott,  speciális Bioaktív Kollagén Peptidek® -et  tartalmaz magas dózisban, már napi 1 ivóampulla biztosítja az ízületek napi kollagénszükségletét.

   

 

 

Érdekel a CH-Alpha®