Sem a passzivitás, sem a túlzásba vitt sport vagy megerőltető fizikai munka nem használ a térdízületeknek. Vannak azonban olyan terápiás mozgásformák,  amellyel a kopott térdízület fájdalma is enyhíthető, és csökkenthető az ízületek merevsége.

Sokan félnek  elkezdeni, újrakezdeni valamilyen fizikai aktivitást, hiszen ízületeik már alapból fájdalmakat okoznak nekik. Előfordul persze olyan helyzet (általában sérülés után), amikor a pihentetés a legjobb módszer, a porckopás kezelésében azonban a mozgás vagy mozgatás is igen hasznos lehet..

Mert ha egy fájós térdet pihentetünk, akkor még kevesebb ízületi folyadék termelődik – ami az egész rendszer kenőanyaga és tápanyagforrása – az amúgy is kiszáradástól fenyegetett ízületi szövetekben.

Az ízület körül lévő izomzat a pihenés hatására egyre sorvad, ezzel még nagyobb tehernek kitéve a fájdalmas testrészt.

A sokáig nyugalomban tartott ízületben  gyógyulás helyett tovább kopik a porc, míg a szakszerűen mozgatott ízületben több  ízületi folyadékot termelünk, ami már önmagában védi a porcot a további kopástól, javul a porc anyagcseréje, tehát a lebontó folyamatok helyét az építő folyamatok veszik át.

Fontos lenne ezért, hogy az ízületi gyulladásban szenvedők orvosi rendelvény alapján járhassanak gyógytornára, vízi tornára vagy manuálterápiára – szakember vezetésével. Ám a kitartás is nélkülözhetetlen  – általában jobb eredményekre  számíthatnak azok, akik betartják a szakember javaslatait és rendszeresen tornáznak.

 

A javasolt gyakorlatokat minden esetben a lehetséges mozgáshatárig, nyugodt, lassú mozdulatokkal, fájdalom keltése nélkül kell végezni. Ez ellen a berozsdásodott ízületek gyakran recsegéssel, ropogással tiltakozhatnak, ez azonban nem tart sokáig.

Különösen azoknak lehet hasznos megtalálni az optimális aktivitást, akiknél a porckopás, a kopásos ízületi gyulladás több rizikótényezője is megtalálható. Ilyen tényező lehet a túlsúly, a korábbi térdsérülés vagy műtét, illetve a családban halmozódó térdproblémák.

porckopás világszerte a 45 év felettiek körében az emberek 28 százalékát érinti , a 65 év felettieknél ez az arány 37 százalék.

Több vizsgálat is igazolja azt, hogy a mozgásos terápiák,  az egészséges testsúly megtartása,  a vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag táplálkozás és a megfelelő porcvédő készítmények fogyasztása a térdízületek kopása esetén is alapvető, hiszen ezzel a kollagénanyagcserét segítjük.

Szervezetünk kollagéntermelődése idővel csökken, sőt, le is állhat, ami a porcszövet  minőségét is negatívan befolyásolja – azonban vannak természetes tápanyagok, amelyek segítenek lassítani vagy megállítani az ízületekben végbemenő degeneratív változásokat.

A CH-Alpha® a német Gelita Health egyik csúcsterméke – szabadalommal védett,  klinikailag tesztelt  Speciális Bioaktív Kollagén Peptideket® tartalmaz koncentrált formában,  amelyek elfogyasztás után már igen rövid időn belül felszívódnak és a véráramon keresztül eljutnak az ízületekbe, porcokba.

A CH-Alpha® elősegíti a kollagénhiányos ízületi szövetek újjáépítését –  mivel fokozza a szövetek saját kollagéntermelését,  az igénybe vett porcok és ízülek egyik legfontosabb támogatójává válik.

A CH-Alpha® az ízületek számára fontos speciális Bioaktív Kollagén Peptidek® -et  tartalmaz, már napi 1 ivóampulla biztosíthatja az ízületek napi kollagénszükségletét.

 

 

Érdekel a CH-Alpha®