ch-alpha-jó-tudniA túlsúly nagy terhet ró a testünkre. Az izületeket a folyamatos túlsúly teljesen elkoptatja és ez állandó, egyre erősődő fájdalmat jelent. Az egész szervezet számára teher a plusz kilók cipelése!. Becslések szerint 2020-ra világszerte megkétszereződik majd az ízületi kopások száma, amelynek fő okaként a civilizációs ártalmak említhetőek, mint például az elhízás is.

Minden egyes lépésnél testsúlyunk 1-1,5-szerese nehezedik a talpunkra, míg futásnál ez még ennél is több: súlyunk 3-4-szerese. Ha egy átlagos nap során ilyen terhelésnek vannak kitéve az ízületeink, milyen lehet a hatása annak, ha túlsúllyal küzdünk? Már 5 kilogramm súlyfelesleg 50 százalékkal megnöveli ugyanis a térdízületi artrózis kialakulásának kockázatát. Szakértők szerint a kézízületi porckopás és az elhízás között is van kapcsolat. Ezért különösen fontos a megelőzésben a rendszeres mozgás, és a kiegyensúlyozott táplálkozás.

Az oszteoartritisz gyakran érinti a térdeket, a csípőt és a gerincet. A nagyobb testtömeg nagyobb terhelésnek teszi ki a gyulladt ízületeket, károsítja az ízületi felszíneket burkoló porcot, ezáltal fokozza az ízületi fájdalmat és a merevséget. A túlsúlyos embereknél a mindennapi mozgások is jobban terhelik az ízületeket. Az ízületi betegségeknél egyik legfontosabb dolog a testsúly normalizálása, ugyanis a túlzott és egyenetlen terhelés során a kopásos folyamat előbb beindul. Szakértők szerint a kézízületi porckopás és az elhízás között is van kapcsolat. Ezért különösen fontos a megelőzésben a rendszeres mozgás, és a kiegyensúlyozott táplálkozás. Fontos, hogy a testedzés rendszeres legyen, a rendszeres testmozgás erősíti az izomzatot, mely úgy nagyobb támasztékot képes adni az ízületeknek.