A krónikus ízületi bántalmakban – reumás gyulladásban vagy ízületi kopásban – szenvedő páciensek érzékenyek az időjárás hirtelen változásaira. Aki kopásos, meszesedéssel járó gerincbántalmakkal, ízületi problémákkal küzd, kerülje a tartós kint tartózkodást ebben a hidegben” – mondja dr. Szekeres László, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság elnöke.

A hideg ugyanis növeli az izmok görcskészségét, amely fokozza a fájdalom intenzitásának érzését. “Bár nagy mintaszámú klinikai vizsgálatok nem támasztják alá, a megfigyeléseinkből tudjuk, hogy a hideg mellett a frontok, a légnyomás változása is kihat a különféle kopásokkal küzdők állapotára: az ízületeken belül zajló folyamatokért felelős receptorok ugyanis ilyenkor megváltoznak”- teszi hozzá a szakember. A krónikus ízületi bántalmakban szenvedő páciensek érzékenyek az időjárás hirtelen változásaira. Ennek következtében az érintett betegek térd-, könyök- és vállízületeiben jelentkező fájdalom jelentősen megnövekedhet. A fájdalom erőssége egyénenként változó: az enyhe, húzó fájdalomtól az akut, masszív fájdalomig, ami akár ízületi duzzanattal, melegséggel, illetve az ízület mozgatásának súlyos korlátozódásával járhat együtt. A panaszok többnyire a térd- és a csípőízületben, illetve a gerinc mentén lépnek fel.

Az ízületi panaszokkal küzdő emberek közül sokan télen inkább kímélik magukat. Azonban a passzivitás nem helyes választás, mivel az ízületeknek szükségük van a mozgásra. Fontos tényező a megelőzésben a rendszeres testmozgás és a megfelelő edzettségi állapot, valamint a a kiegyensúlyozott életmód is. Már napi egyszeri sétával is hozzájárulhat az ízületi fájdalom enyhítéséhez. Mindig viseljen széltől védő, vízhatlan ruházatot, ami meleget biztosít ízületei számára és amiben kellemesen érzi magát! Séta után pedig akár egy forró fürdő is segíthet az izmok és az ízületek ellazításában.