Ha ízületeink épek, öröm a mozgás. Ám ha nem fordítunk kellő figyelmet rájuk, az egyoldalú terhelés, a túlsúly, a mozgásszegény életmód évek múltán visszaköszönhet ízületi fájdalom formájában!

 

A porckopás minden ízületet veszélyeztet, ám leginkább a térd, a csípő, a gerinc, valamint a kéz és a láb ízületeit. A térd és a csípő azért is van fokozott veszélynek kitéve, mert teherhordó ízület, amelyre testünk súlya nehezedik.

Az alábbi tényezők is jelentősen növelik az ízületi porckopás kialakulásának a kockázatát:

 

1. Fokozott ízületi terhelés

Az ízületeket érintő hirtelen sérülések vagy túlterhelő, ismétlődő mozgások könnyen vezethetnek az ízületi porckopás kialakulásához.  Az ízületek  folyamatos terhelését igénylő tevékenységek is gyorsítják a porcszövet kopását, és növelik az artrózis kialakulásának a kockázatát.

Nehéz fizikai munka végzése,  vagy  bizonyos sportágak nem szakszerűen folytatott edzései is elindíthatják ezt a folyamatot.

 

2. Korral járó ízületi problémák

Ahogyan öregszünk, az ízületeink fokozatosan elhasználódnak. Az ízületek súrlódását mozgás közben az egészséges porcok csökkentik – a porc 67 %-a kollagén,  ám a kor előrehaladtával rohamosan  csökken a szervezetünk kollagénszintje  és újratermelődése. Ez  a folyamat a porcok közötti kocsonyás anyag mennyiségét és minőségét is hátrányosan befolyásolja,  az ízületi porc fokozatosan elvékonyodik, és fájdalmas tüneteket eredményező sérülések alakulhatnak ki a felszínén.

 

3. Túlsúly

Testünk súlyának nagy részét a csípő és a térd viseli, ezért a túlsúly komoly terhet ró ezekre az ízületekre. Minden egyes felszedett kiló négy kilóval több hordott súlyt jelent a térd számára, ami felgyorsítja a térdízületek kopását is.

 

4. Régebbi sérülések

Azoknál, akik korábban valamilyen ízületi sérülést szenvedtek,  megnő a rizikója az ízületi porckopás későbbi kialakulásának is. Ennek a veszélye pl. egy komolyabb térdsérülés utáni élsport folytatása mellett már fiatal-középkorúaknál is fennállhat.

 

5. Inaktivitás

Ahogyan a túlzásba vitt aktivitás, úgy a mozgáshiány is okozhatja a panaszokat. Az ízületek körüli izomgyengeség súlyosbíthatja a porckopással járó fájdalmakat, mert ha az izmok meggyengülnek, ez extra terhet ró az ízületekre és még jobban károsítja azokat.

 

Megállítható a porckopás folyamata?

A porckopás sikeres kezeléséhez gyakran bizonyos életmódváltásra van szükség. A rendszeres, mértékletes mozgás szerepe felbecsülhetetlen. Minél többet leadunk a plusz kilókból, és növeljük (vagy túlterhelés esetén csökkentjük) a fizikai aktivitást, annál kevesebb teher nehezedik ízületeinkre.

A megfelelő táplálkozás is a porcok javát szolgálja. Választhatunk kollagénben gazdag ételeket (jellemzően egyes húsok, valamint állati bőr, porcok) vagy olyan élelmiszereket, melyek a kollagéntermelést serkentik (főként magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsök, zöldségek). Míg azonban utóbbiakat könnyű beilleszteni az étrendbe, az állati eredetű kollagént már kevésbé.

Az életmódváltás fontos kiegészítője lehet ezért a folyékony hidrolizált ízületi kollagén fogyasztása, mely eljut egyenesen a porcokba is.

 

Miért igénylik ízületeink a kollagént? 

A kollagén egy rostos szerkezetű fehérje, ez adja a kötőszövetek struktúráját, kitölti a sejtek közötti teret,  ott van az ízületi porcokban, csontokban, az erekben, az inakban. És ami a mozgékonyság szempontjából a legfontosabb: a kollagén 70%-ban az ízületi porcszövet összetevője.

Az ízületekben lévő II-es típusú kollagén felel a rugalmasságért és azért, hogy az ízület anyagcseréje optimális legyen.

A kollagén mennyisége azonban a korral csökken, a porcszövetek károsodnak, a porcok vékonyodnak, elhasználódnak, végül elkopnak.

A németországi  Gelita Health Gmbh a kollagéntermékek vezető gyártója, termékeit világszerte ismerik. Székhelye Eberbachban található, a kutatás, illetve a gyártás több mint 20 telephelyen folyik.

A folyékony Bioaktív Kollagén Peptid® legnépszerűbb termékeik egyike.

 

A Gelita által előállított CH-Alpha® termékek az ízületi kollagénkészítmények legmagasabb szintjét képviselik – köszönhetően annak, hogy több éves tapasztalat és páratlan tudományos háttér áll mögöttük.

 

Érdekel a CH-Alpha®